Γυναικολογικός έλεγχος - Τεστ ΠΑΠ

Όταν κάποιος ακούει γυναικολογικό έλεγχο το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι το πολύ γνωστό σε όλους ΤΕΣΤ ΠΑΠ! 

Τί ακριβώς όμως είναι το τεστ παπ με απλά λόγια? Το τεστ παπ είναι μια απλή, εύκολη, ανώδυνη εξέταση η οποία μας δίνει σημαντικές  πληροφορίες για το κατά πόσον μια γυναίκα έχει πιθανότητες άμεσα ή στο μέλλον να αναπτύξει ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ.    Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες και η 2η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό (λόγω καθυστερημένης εκδήλωσης συμπτωμάτων). Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο περίπου 500.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με τον συγκεκριμένο καρκίνο ενώ στην Ελλάδα κάθε χρόνο 250 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από την συγκεκριμένη κακοήθεια. 

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον ιό HPV ( ή αλλιώς ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων). Ο ιός αυτός δεν είναι ένας αλλά υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικοί ορότυποι, ( 200 διαφορετικά "αδερφάκια" στην οικογένεια). 

Από αυτούς του 200 διαφορετικούς HPV μόνο 12 είναι  επικίνδυνοι και σε θέση να δημιουργήσουν  σε βάθος χρόνου καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας (οι τύποι 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 και  κυρίως οι δυο πρώτοι ο 16 και ο 18). 

3 στις 4 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες έχουν κολλήσει κάποιον ή κάποιους από αυτούς τους ιούς! Βέβαια εφόσον δεν έχουν κολλήσει κάποιον από τους 12 "επικίνδυνους" τύπους αλλά κάποιον από τους υπόλοιπους περίπου 190 δεν κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά μόνο σε κάποιες περιπτώσεις να αναπτύξουν τα γνωστά μας κονδυλώματα, θηλωματάκια δηλαδή σαν "κρεατοελίτσες" που μοιάζουν με κουνουπιδάκια και κατά κανόνα είναι καλοήθη και δεν δημιουργούν άλλα προβλήματα πέρα από το αισθητικό κομμάτι. 

Οι περισσότερες βέβαια υγιείς γυναίκες που έχουν κολλήσει οποιδήποτε τύπο ή τύπους του ιού, ακόμα και τους υψηλού κινδύνου , δεν θα εμφανίσουν ΠΟΤΕ στη ζωή τους κανένα σύμπτωμα και καμία αλλοίωση, κανένα συνολικά πρόβλημα ειδικά εφόσον δεν καπνίζουν και έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο του καρκίνου της μήτρας (το γνωστό GARDASIL ή πιο παλιά το CERVARIX). Οπότε ψυχραιμία!

Το πρόβλημα με τους συγκεκριμένους ιούς είναι το εξής: Μπορεί να κολλήσουμε έναν ή περισσότερους από αυτούς σε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή στη ζωή μας. Ο ιός ή οι ιοί αυτοί μπαίνουν μέσα στα κύτταρα μας και "κοιμούνται" εκεί. Μπορεί να "κοιμούνται" για πάρα πολλά χρόνια ή και για όλη μας τη ζωή χωρίς ποτέ να ξυπνήσουν, χωρίς να μας δημιουργούν οποιοδήποτε πρόβλημα και χωρίς εμείς να ανακαλύψουμε τίποτα σε καμία εξέταση τεστ παπ που έχουμε κάνει. Όσο κοιμούνται δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κανένας κίνδυνος, κανένα σύμπτωμα. Επειδή όμως το πότε θα ξυπνήσουν και θα αρχίσουν να δημιουργούν αλλοιώσεις στα κύτταρα μας είναι άγνωστο γι' αυτό το λόγο επιβάλλεται ο ετήσιος έλεγχος με τεστ παπ για να ανακαλύψουμε αν υπάρχουν τέτοια αλλοιωμένα - προσβεβλημένα κύτταρα μας με βλάβες. Όπως είπαμε και  παραπάνω ψυχραιμία! Ακόμα και αν έχουμε κολλήσει ιό HPV και ακόμα και αν ξυπνήσει και αρχίσει να προκαλεί αλλοιώσεις στις περισσότερες περιπτώσεις (ειδικά όπως είπαμε αν δεν καπνίζουμε και έχουμε εμβολιαστεί) το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα καταπολεμήσει και θα "κοιμήσει" ξανά τον ιό χωρίς κανένα πρόβλημα!

Αυτό που θα πρέπει να ξέρουμε ακόμα είναι ότι καθώς το τεστ παπ είναι τόσο σημαντικό επειδή μας λέει κατά πόσο κινδυνεύουμε ή όχι από καρκίνο τραχήλου μήτρας θα πρέπει να γίνεται σωστά τόσο η λήψη του από έμπειρο ιατρό όσο και η εξέταση του δείγματος από έμπειρο και εξειδικευμένο κυτταρολόγο. Στο ιατρείο μας λαμβάνεται δείγμα με την μέθοδο της υγρής φάσης, της πλέον σύγχρονης και αξιόπιστης μεθόδου τεστ παπ και αποστέλλεται στο μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο ιδιωτικό κυτταρολογικό εργαστήριο της Αθήνας, την Μικροσκόπηση. https://www.mikroskopisi.gr/




Η συγκεκριμένη μέθοδος Τεστ Παπ (υγρής φάσης) μας δίνει πληροφορίες όχι μόνο για τυχόν αλλοιώσεις των κυττάρων του τραχήλου ( όπως το κλασσικό Τεστ Παπ) αλλά και πληροφορίες για το κατά πόσον έχουμε κολλήσει κάποιον ή κάποιους από τους ιούς υψηλού κινδύνου όπως επίσης και για το κατά πόσον ο ιός ή οι ιοί αυτοί που πιθανόν έχουμε κολλήσει "κοιμούνται" - είναι αδρανείς ή ενεργοί. Έτσι μπορούμε συνολικά να συμβουλεύσουμε και να καθοδηγήσουμε συνολικά καλύτερα την εκάστοτε ασθενή που πιθανόν δεν έχει ένα απολύτως φυσιολογικό Τεστ Παπ.